Zeytin Hasadı ve Çeşitleri

Nermin Hanım Blog

Hasat zamanı ne zaman?

İklime, mevsimlerin gelişine göre değişir. Edremit bölgesinde eylül sonu gibi başlar, şubat ayına kadar devam eder.

Doğal fermente zeytin ne demektir?

Zeytinlerin doğal sürecinde, süreci hızlandırıcı kimyasal katılmadan yeme olgunluğuna gelmesini sağlamaktır.

Kırma zeytin nasıl hazırlanmaktadır?

Bahçelerimizden Ekim-Kasım aylarında Edremit yağlık cinsi zeytin yeşil iken toplanır. Eleme makinalarında boylanır, seçilir ve yıkanır. Kırma işlemi yapıldıktan sonra ağzı geniş zeytin tanklarına konur. Ağızlarına kadar içme suyu ile doldurulup kapakları kapatılır.

Kendi suyunda 15-20 gün kalır ve suyu değiştirilir. ikinci suda yine 15-20 gün kaldıktan sonra tekrar su değişimi yapılarak zeytinin ön acılığı alınır. Üçüncü olarak deniz tuzu ve  limontuzu karışımıyla  hazırlanan salamura suyu dökülür ve doğal fermentasyona bırakılır. Yaklaşık 15 günde bir tuz dengesi icin sirkülasyon yapılır.

Kırma zeytin küçük boy ve kırılarak yapıldığından daha erken sürede yaklasık 3-4 ay içerisinde yeme olgunluğuna erişir. Olgunlaşan zeytinler salamuradan çıkarılır, ezik taneler ayıklanır ve yıkanır. Laklı veya cam ambalajlara konan zeytinlerin üzerlerine kalıcı salamura suyu olarak hazırlanan tuz ve limontuzu karışımı dökülür. Ambalajlı ürün için hazırlanan kalıcı salamura suyu pastorize ve hijyenik olması için 100 C kaynar su ile hazırlanır ve bu sıcaklıkta dökülerek kapaklar kapatılır. Buradan zeytinlerimi inceleyebilir ve sipariş verebilirsiniz.

Kırma ve çizik zeytin arasındaki farklar nelerdir?  

Yeşil küçük zeytinler kırılarak kırma zeytin, daha iri boyutlu yeşil zeytinler çizilerek çizik zeytin elde edilir. Çizik zeytinlerde de, yaklaşık 15 günde bir tuz dengesi icin sirkülasyon yapılır ve ortalama 6-7 ay içerisinde zeytin yeme olgunluğuna erişir.  Kırma zeytin için yaptığımız salamura ve pastörize işlemleri çizik zeytin için de gerçekleştirilir. Buradan zeytinlerimi inceleyebilir ve sipariş verebilirsiniz.

Siyah zeytinler nasıl hazırlanmaktadır?

Siyah zeytinlerimiz doğal yöntemlerle sadece kaya tuzu kullanarak çevirme yöntemi ile yeme olgunluğuna getirilir. Hiçbir katkı maddesi içermez ve kimyasal işlemden geçmez. Buradan zeytinlerimi inceleyebilir ve sipariş verebilirsiniz.

Kırma ve çizik zeytinleriniz çocuklar için uygun mudur?  

Evet, güvenle yedirebilirsiniz.

Zeytinleri nasıl saklamalıyız?  

Zeytinlerimizi ışık almayan, serin bir yerde muhafaza edelim. Büyük ambalajlı alındığında küçük ambalajlara aktararak sırasıyla açıp tüketebilirsiniz. Yeşil zeytinler suyu ile birlikte paylaştırılmalı, el değdirilmemelidir.

Mutlu, bereketli, sevgi dolu sofralarda afiyetle tüketmeniz dileğiyle…

Nermin Gelbal Gökduman

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir