Zeytinyağı Çeşitleri

zeytinyağı çeşitleri

Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?  

Zeytinyağı Çeşitleri “Natürel Zeytinyağları” ve “Rafine Zeytinyağları” ve “Riviera Zeytinyağı” olarak 3 gruba ayrılır.

Natürel Zeytinyağları

Sadece zeytinlerin iç yapısı, doğal özellikleri bozulmadan, zarar görmeden sıkılarak elde edilen yağdır. Yağın içine başka bir madde karıştırılmamış olmalıdır. Zeytinin doğal yapısından gelen kendine özgü koku ve tatları içerir. Yeşilden sarıya değişebilen renktedirler.

Natürel zeytinyağları temelde 2 gruba ayrılır.

  • Natürel Sızma Zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok %0,8 olan natürel zeytinyağıdır.
  • Natürel Birinci Zeytinyağı: Kokusu veya tadında çok hafif kusurları bulunabilen, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok %2 olan natürel zeytinyağıdır.

Kaliteli zeytinyağı nasıl üretilir?  

Zeytinler toplanırken zedelenmeden toplanmalı, en kısa süre için de soğuk sıkım olarak sıkılmalıdır, hava almayacak serin bir ortamda saklanmalıdır.

Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir?    

Zeytin ağacının çeşidi, yetiştirildiği ortam, toplama şekli, sıkım esnasındaki temizlik, sıcaklık, su ile temas, hava ile teması vb. etkenler  zeytinyağının kalitesini etkiler.    Rüzgâr alan, deniz gören ağaçlardan yere değmeden, yıpratmadan toplanan, temiz bir ortamda zeytinyağını sıkmak , sıcaktan, havadan, güneşten uzak muhafaza etmek lezzetine lezzet katar.

Soğuk sıkım zeytinyağı nedir, diğerlerinden farkı nedir?  

Max 27 derece sıcaklıkta, zeytinlerin kimyasal yapısını bozmadan, doğallığını koruyarak sıkılıp zeytinyağının elde edilmesidir.

Erken hasat zeytinyağı nedir, diğerlerinden farkı nedir?

Erken hasat zeytinyağı, zeytinler tam olgunlaşmadan, yeşil /yeşil ala renkli iken sıkılarak elde edilen yağdır. Antioksidanlar, fenolik bileşenler ve aroma açısından daha zengindir. Özellikle içmek için ve salata vb. yiyeceklerle birlikte çiğ olarak tüketilmek için önerilir.

Filtreli-filtresiz, erkan hasat, soğuk sıkım bunlardan hangisi en iyisi, daha sağlıklısı, aralarındaki fark nedir?

Zeytinler sıkılarak elde edilen yağ, zeytin tortusu, posa içerir.   Konik tanklarda dinlendikten ve yoğun posası dibe çöktükten sonra filtre edilerek içinde kalan posa tamamen alınır, parlak görünümlü yağ elde edilir.  Filtre işleminden geçmeyen, sadece konik tankta , serin ortam koşullarında dinlendirilerek yoğun posası dibe çöken yağın meyvemsi aromaları daha kuvvetlidir.  Her iki yağ soğuk ortamda, ısı ve ışıktan uzak olarak muhafaza edilmeli ve hava almamalıdır. Filtre edilmemiş olduğunda bu durum daha da fazla önem kazanır. Posa olumsuz etkenlerden çok fazla etkilenir ve yağın erken bozulmasına sebep olur. Filtre edilmiş, filtre edilmemişe göre posası alındığı için daha uzun ömürlü olur.

En hafif zeytinyağınız hangisi?    

Erken hasat zeytinyağlarımızı tavsiye ederiz

Kahvaltı için hangi zeytinyağını almamı tavsiye edersiniz?    

Erken hasat zeytinyağlarımızı tavsiye ederiz.

İlk defa zeytinyağı alacağım, damak tadına ağır olmayan zeytinyağınız hangisi?  

Natürel Sızma olan bütün yağlarımızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Natürel sızma olan bir yağ ağır gelmez, size rahatsız edecek şekilde kokmaz.   Aksine güzel kokular ve tatlar içerir. Kötü kokan yağ zaten Natürel Sızma yağ değildir, duyusal olarak Natürel Sızma özelliğini kayıp etmiştir.

Zeytinyağları nasıl muhafaza ediyorsunuz?  

Zeytinyağlarımız konik CR-Nİ tanklarda, klimalı ortamda 18-22   °C‘de tutulmaktadır. Tankların içindeki yağın, hava ile temas etmemesi için tankların üzerine azot gazı basılmaktadır.

Zeytinyağının ömrü ne kadardır?    

Normalde natürel sızma zeytinyağını serin bir yerde kapağı açılmadan ve ışıktan uzak 2 sene saklayabilirsiniz. Fakat benim önerim zeytinyağını yeni hasatı çıkıncaya kadar taze taze aynı yıl içinde tüketmenizdir. Her ekim ayında yeni hasadımız başlıyor.

Zeytinyağı çeşitlerimizi web sitemizden inceleyebilirsiniz.

Mutlu, bereketli, sevgi dolu sofralarda afiyetle tüketmeniz dileğiyle…

Nermin Gelbal Gökduman

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir